Locatie

Loading...

TDM THEATER - K.T. De Moedertaal

Hovenierstraat 54
2800 MechelenHistoriek

Op 19 januari 1874 werd « DE MOEDERTAAL » officieel gesticht onder haar oorspronkelijke benaming « Voor Vrijheid en Moedertaal ». Zij sproot feitelijk voort uit een vriendenclubje “de Margaretha’s Vrienden” en was de derde toneelvereniging van de stad Mechelen. In 1912 werd “De Moedertaal” tot “Koninklijke” Vereniging verheven. Na de tweede wereldoorlog telde de vereniging meer dan 1000 leden. In die tijd kwamen meerdere podiumkunsten aan bod en waren in “De Moedertaal” ook disciplines zoals “koorzang” en “podiumdans” vaste activiteiten in hun aanbod. In 1974, ter gelegenheid van haar 100 jarig bestaan, nam “De Moedertaal” de traditie van de Rederijkerskamer “De Lischbloem” opnieuw op.


Van bij de stichting werden belangrijke onderscheidingen behaald, o.a. in Gent (1875) en in Antwerpen (1876). Kroon op het werk in de vooroorlogse periode was de eerste prijs tijdens het 14de Koninklijk Landjuweel te Leuven (1938-1939). Nadien verwierf “De Moedertaal” nog driemaal de 3de prijs in het Koninklijk Landjuweel. Tijdens het 61ste tornooi te Torhout (1995-1996) werd de 2de prijs behaald met “Le Cocu Magnifique” van F. Crommelynck in een regie van Jean Claude Vanderauwera. “De Moedertaal” werd in het 64ste tornooi te Mechelen (1999-2000) als één der drie laureaten geklasseerd met “Menuet” van Louis Paul Boon in een regie van Ron Cornet.


Ook in andere wedstrijden liet de vereniging zich niet onbetuigd:
Nationale Wedstrijd voor Tweespraken “Rikke Schmitzjuweel”: 1ste prijs in 1964, 1971, 1972, 1973 en 1974; 3de prijs in 1982 en 1984.
Toneelwedstrijd “Noordstarfonds”: 3de prijs in 1969, 2de prijs in 1973, 1ste prijs in 1977.
Nationale Wedstrijd voor Eenakters “Urbain Muyldermansjuweel”: 1ste prijs in 1974 en 1991.
Tornooi der Lage Landen: 3de prijs in 1978.
Stadstornooi Herentals: 2de prijs in 1980.
Louis Bogaertjuweel: 1ste prijs in 1984.


Het jaar 1990 betekende een geweldige sprong voor de vereniging. Door het dynamisme en de motivatie van een verjongde bestuursploeg werd “De Moedertaal” omgedoopt in “TDM Theater vzw. K.T. De Moedertaal” en werd de stap gezet naar een eigen theaterzaal in volledig eigen beheer. De optimale accommodatie van het nieuwe, 99-zitplaatsen tellende theater, had onmiddellijk een positieve invloed op de creativiteit en de kwaliteit. Het TDM-Theater ligt aan de Hoveniersstraat 54 te 2800 Mechelen.


Het TDM-Theater is dan ook op zeer korte termijn een nog steeds groeiende trekpleister geworden voor de toneelminnende provincie Antwerpen.Talent

Steeds bracht TDM-Theater De Moedertaal stukken zowel nationaal als internationaal bekende en minder bekende auteurs. Uit de lijst van de voorbije 10 jaren herkennen we nederlandstalige schrijvers als Hugo Claus, Herman Van Veen, Walter Vanden Broeck Anton Klee, Harry Mulisch en Louis Paul Boon. Bekende internationale namen zijn o.a. Sam Shepard, Molière, Colin Higgins, Neil Simon en Urs Widmer.


Dat “De Moedertaal” een bron voor talent was, zien we aan de acteurs die hier hun eerste stappen op de planken hebben gezet en die later bekende artiesten zijn geworden. Zo staan in de analen van de vereniging vermeld: Jo Leemans, Paula Sleyp, Jan Reussens, Ugo Prinsen, Johnny Voners, Gilda De Bal en Vanessa Van Hove.


Kwaliteit komt niet alleen van de acteurs. De regisseur speelt ook een essentiële rol in de productie van een toneelstuk. En dat zullen ze bij “TDM” geweten hebben, want de lijst van regisseurs die de acteurs leidden in hun prestaties is indrukwekkend: Willy Van der Meulen, Ugo Prinsen, Frans Roggen, Paul Van Morckhoven, Jappe Claes, Alex Van Haecke, Ludo Busschots, Walter Van De Velde, Ron Cornet, Koen Gonnissens, Hans De Munter, Sien Eggers, Stef Driezen, Marc leemans, Luc De Visscher, Paul Codde, André Lefevre en Guido De Craene.Toekomst

Drama, tragedie, thriller, blijspel, komedie of romantiek; klassiek, avant-garde of modernistisch, van eigen bodem of uit andere culturen, het komt allemaal aan bod bij “TDM”.